Czwartek - 22 maja 2025

09:00 - 11:00 Zwiedzanie stoisk wystawowych, bufet kawowy

11:00 -12:10 Otwarcie konferencji

12:10-12:25
„Kampania cukrownicza 2024/25 w cyfrach - podsumowanie wyników produkcyjnych i technologicznych” - dr hab. Maciej Wojtczak, prof. UŁ, Prezes Zarządu Głównego STC.

12:25-12:45
„Od kontroli do zaufania: jak rozwijać wdrożenia nowych technologii w przemyśle w dobie AI” - dr hab. Katarzyna Śledziewska prof. UW, Dyrektor DELab Uniwersytet Warszawski.

12:45-13:05
„Rola kompetencji cyfrowych w warunkach gospodarki 4.0” -
dr Wioletta Pomaranik, Kolegium Nauk Ekonomicznych i Społecznych, Politechnika Warszawska.

13.05-13.25
„Redukcja kosztów energii poprzez kontrolę elastyczności zasilania zakładu z wykorzystaniem cyfrowego bliźniaka i Al” - Ewa Mikos, Rafał Sieńczak, Siemens Sp. z o.o.

13.30-14.30 Przerwa, obiad

14.30-14:50
„Dyrektywa NISZ i Standard IEC 62443 czyli co trzeba będzie zrobić w zakładach przemysłowych w zakresie IACS Cybersecurity” - Szymon Paprocki, Encon Sp. z o.o.

14:50-16:00
Panel dyskusyjny nt.: „Cukier 4.0: Jak cyfryzacja zmienia oblicze branży. Bezpieczeństwo i cyfrowe kompetencje jako kluczowe aspekty transformacji”.

16:00-16:20
„Produkcja buraka cukrowego z zastosowaniem technologii rolnictwa regeneratywnego”- dr hab. Piotr Gradziuk,
prof. Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.

16:20-16:40
„Dekarbonizacja, bioróżnorodność, gospodarka obiegu zamkniętego - jak to połączyć w strategii zrównoważonego rozwoju” - Justyna Golec, KPMG.

16:00-17:00 Praktyczne aspekty efektywnego mycia buraków cukrowych:

„Filozofia oczyszczania buraka” - Stephane Sauvage,
Maguin; Przemysław Małecki, Hanza.

„Ocena skuteczności linii przygotowania surowca” –
dr inż. Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.






















19.30 UROCZYSTA KOLACJA

Piątek - 23 maja 2025

10:00-10:25
„Rola cyfryzacji w uprawie buraka cukrowego - procesy obiegu informacji” - z ramienia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dr Marcin Baran, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.

10:25-10.45
„Technologie Przemysłu 4.0 w uprawie buraka cukrowego” - dr inż. Dawid Wojcieszak - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

10:45-11.05
„Transformacja cyfrowa transportu jako wsparcie zrównoważonej przyszłości branży cukrowniczej” - Michał Szkudlarek, Schüttflix Polska.

11:05-11:30 Przerwa kawowa

11:30-11:50
„Modernizacja w Cukrowni Dobrzelin – wzrost wydajności bez wzrostu zużycia ciepła dzięki wydajnym urządzeniom
i minimalizacji procesów periodycznych”, KGS S.A.

11:50-12:10
„Cyfrowa rewolucja w napędach - nowoczesne technologie w sterowaniu
i diagnostyce” - Marek Mularczyk, Nord Napędy Sp. z o.o.

12:10-12:30
„Digitalizacja i automatyzacja kalibracji. Jak zastąpić papierowe dokumenty
w procesie kontroli i kalibracji urządzeń pomiarowych?” - Sławomir Kowalczyk,
Introl Sp. z o.o.

12:30-12:50
„Nowoczesne pomiary ON-LINE
w oczyszczalni ścieków cukrowniczych jako ważne narzędzie poprawy efektywności i obniżenia kosztów procesów technologicznych”- Cezary Jędrzejewski, Hydro-Marko.

12:50-13:10
“Zmiękczanie soku” - Mathieu Arias, Applexion.

13:10-13:30
„Chromatografia. Wprowadzenie do technologii odcukrzania melasu ESCON” - Oliver Tzschätzsch, Escon.

10.00-10:20
„PPWR – jakie kompleksowe zmiany wprowadza nowe rozporządzenie opakowaniowe” - Aleksandra Hawrylak - Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.

10:20-10:40
„Oleje mineralne w żywności – wyzwanie dla branży spożywczej” - Aleksandra Hawrylak - Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.

10:40-11:00
„Zagrożenie mikrobiologiczne dla bezpieczeństwa wyrobu gotowego” - Agata Baryga, KGS S.A., Cukrownia Werbkowice.

11:00-11:30 Przerwa kawowa

11:30-11:50
„Personel - kluczowy zasób w laboratorium” - Monika Żmudzka,
Dział Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności, PCA Warszawa.

11:50-12:10
„Kompleksowe rozwiązania pomiarowe na wszystkich etapach produkcji cukru”- Patryk Jacoń, Anton Paar Poland Sp. z o.o.

12:10-12:25
„Aktualności ICUMSA w zakresie analizy buraka cukrowego” -
dr hab. inż. Maciej Wojtczak, prof. UŁ.

12:25-12:40
„Marc content in beet - znaczanie zawartości miąższu w burakach cukrowych”- Dr. Ulf Strijowski – CRDS Südzucker AG - prezentowane przez
dr hab. inż. Maciej Wojtczak, prof. UŁ.

12:40-13:00
„Oznaczanie zawartości SO2 w cukrze – metody ICUMSA i ich kalibracja” -
dr inż. Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

13:00-13:20
„Pobór prób – aktualności ICUMSA
z zakresu prac Sekcji S7” - dr inż. Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

10:00-11:00
Jak optymalnie prowadzić proces ekstrakcji:

„Podstawy teoretyczne procesu ekstrakcji” - dr. inż. Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.

„Ekstraktor wieżowy” - Jean Sauvanaud, Maguin.

11:00-11:30 Przerwa kawowa

11:30 - 13:30
Optymalizacja procesu oczyszczania przez kontrolę pracy pieca wapiennego oraz optymalizację sedymentacji i filtracji:

Panel dyskusyjny dotyczący możliwości zastosowania termowizji do kontroli i sterowania procesu wypalania kamienia wapiennego. Moderatorzy:

  • Jan Ulatowski, PPH Juliton.
  • Karol Miądlicki, Łukasz Marchewka - Politechnika Morska Szczecin, Dariusz Sikorski - KGS S.A., C. Kluczewo.


„System wizyjny do pomiaru poziomu gęstwy w dekantatorze” - Karol Miądlicki, Łukasz Marchewka - Politechnika Morska Szczecin, Dariusz Sikorski - KGS S.A. C. Kluczewo.


Prasy filtracyjne Putsch: innowacja, jakość i niezawodność” - Martin Herrmann- Putsch, Bartłomiej Nowak - Notech Services.


„Przegląd materiałów filtracyjnych stosowanych na stacji oczyszczania
i filtracji soku” - dr inż. Magdalena Molska - Politechnika Łódzka, Jacek Molski - Filtrapol Sp. z o.o.


ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI, OBIAD