Ta strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.
Aneta Antczak-Chrobot
Adiunkt
Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, Politechnika Łódzka
Dr inż. z zakresu technologii chemicznej, specjalista z zakresu analizy i oceny żywności, w szczególności z zakresu analityki cukrowniczej. Jako członek Icumsa aktywnie działa w zakresie wdrażania nowych oraz aktualizacji istniejących metod badawczych oraz ich walidacji i weryfikacji. Związana z wdrażaniem i funkcjonowaniem systemów w laboratoriach akredytowanych.
Mathieu Arias
Inżynier procesu
Applexion
Inżynier chemii, absolwent Université de Technologie de Compiègne (UTC) we Francji. Od 2018 roku związany z firmą Applexion, gdzie zajmuje się projektowaniem przemysłowych procesów oczyszczania. Specjalizuje się w technologiach opartych na żywicach jonowymiennych
i membranach, koncentrując się na zmiękczaniu NRS oraz systemach żywicowych dla cukrowni buraczanych i trzcinowych.
Marcin Baran
Adiunkt Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dr inż. z zakresu ochrony roślin, specjalista w monitorowaniu i sygnalizacji agrofagów roślin rolniczych. Związany z Instytutem Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu, gdzie prowadzi badania nad nowoczesnymi metodami diagnostyki agrofagów oraz ich wpływem na efektywność upraw. Współautor publikacji naukowych i projektów wdrożeniowych wspierających rozwój rolnictwa precyzyjnego.
Agata Baryga
Kierownik Laboratorium
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Jest absolwentką Wydziału Chemii Spożywczej i Biotechnologii na Politechnice Łódzkiej, Wydziału Inżynierii Produkcji na Politechnice Warszawskiej, „Black Belt Six Sigma” Akademia Białego Kruka. Jest audytorem systemów zarządzania: ISO 9001, 14001, 18001, 27001, 17025, 22000, HACCP, IFS, BRC. Jej pasja to podróże.
Maciej Gontarski
Siemens Sp. z o.o.
W Siemensie kieruje działem Process Automation Software, odpowiedzialnym za konsultacje, sprzedaż i wdrażanie rozwiązań z zakresu digitalizacji w przemyśle procesowym. Zaangażowany
w projekty cyfrowych bliźniaków obejmujące modelowanie procesów technologicznych, systemy sterowania, zarządzanie dokumentacją oraz wsparcie utrzymania ruchu. Jego głównym zadaniem jest aktywne wspieranie transformacji cyfrowej poprzez dobór i wdrażanie innowacyjnych narzędzi cyfrowych we współpracy z zespołem ekspertów. Realizowane projekty oraz wykorzystane w nich rozwiązania skutecznie odpowiadają na wyzwania biznesowe, wspierając realizację celów
i zwiększając efektywność procesów. Pasjonat automatyki przemysłowej i nowych technologii.
Piotr Gradziuk
Profesor Instytutu
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Doktor habilitowany nauk ekonomicznych, ekspert w zakresie wykorzystania odnawialnych źródeł energii oraz transformacji społeczno-gospodarczej obszarów wiejskich. Od lat związany z Polską Akademią Nauk, w swojej pracy koncentruje się na zrównoważonym rozwoju, biogospodarce i efektywności energetycznej. Autor licznych publikacji, członek rad naukowych i organizacji branżowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Biomasy POLBIOM oraz Fundacji na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa.
Radosław Gruska
Adiunkt
Politechnika Łódzka, Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Pracownik badawczo-dydaktyczny Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w Politechnice Łódzkiej. Od wielu lat współpracuje z branżą cukrowniczą nie tylko na płaszczyźnie naukowej, ale i dydaktycznej, dzieląc się wiedzą zarówno ze studentami, jak i obecnymi pracownikami cukrowni. Zainteresowania zawodowe, to szeroko pojęta technologia cukru oraz analityka cukrownicza.
Aleksandra Hawrylak-Żyjewska
Specjalistka ds. Prawa Żywnościowego w Związku Producentów Cukru w Polsce
Związek Producentów Cukru w Polsce
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunkach Zarządzanie
i Inżynieria Produkcji oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka; ukończyła studia podyplomowe Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym.
W Związku Producentów Cukru zajmuje się zapewnianiem firmom członkowskim aktualnej wiedzy z zakresu polskiej i europejskiej legislacji oraz opracowywaniem stanowisk branży cukrowniczej. Uczestniczy także w pracach zespołów roboczych zarówno Związku Producentów Cukru w Polsce jak i Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Cukru – CEFS.
Martin Herrmann
Dyrektor Sprzedaży
Putsch GmbH & Co. KG
Inżynier mechanik i Dyrektor Sprzedaży w Putsch GmbH & Co. KG, specjalizujący się
w dostarczaniu technologii dla przemysłu cukrowniczego i filtracyjnego.
Od ponad 30 lat związany z branżą maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego.
Wspiera zakłady przemysłowe we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych, zwiększających efektywność i niezawodność procesów produkcyjnych.
Kornel Hulak
Kierownik Sekcji Surowni / Kierownik Zmian
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Dr inż. Kornel Hulak uzyskał stopień doktora z optymalizacji procesu krystalizacji sacharozy na Politechnice Łódzkiej. Entuzjasta nowych technologii, obliczeń symulacyjnych i AI usprawniających procesy przemysłowe. W swojej karierze zawodowej pracował w Niemczech, w Nordzucker na stanowisku do planowania produkcji, a obecnie w Cukrowni Werbkowice.
Patryk Jacoń
Anton Paar Poland Sp. z o.o.
Cezary Jędrzejewski
Hydro-Marko
Wieloletni (przez blisko 30 lat) kierownik Grupowej Oczyszczalni Ścieków "DĘBOGÓRZE" w Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji w Gdyni „PEWIK GDYNIA” Sp. z o.o.; współautor monografii Modelowe rozwiązania w gospodarce osadowej wydanej w 2013 r. przez Izbę Gospodarczą „Wodociągi Polskie”; aktywny członek Stowarzyszenia Eksploatatorów Obiektów Gospodarki Wodno-Ściekowej; autor wielu publikacji i wystąpień dotyczących zagadnień eksploatacyjnych w dziedzinie oczyszczania ścieków i postępowania z osadami ściekowymi, a także opracowań koncepcyjnych i ekspertyz związanych z modernizacjami szeregu oczyszczalni ścieków. W ostatnich latach wykonawca rozruchu technologicznego oczyszczalni ścieków po rozbudowie i modernizacji (w Cukrowni Malbork, rafinerii ORLEN Płock, Toruniu, Kościerzynie, Kcyni, Wlk. Klinczu, Stolnie, Jarosławcu, Pełczycach, Gostyninie i innych), prowadzący działalność w zakresie nadzoru technologicznego, szkolenia personelu itp. oczyszczalni ścieków, biogazowni osadowych oraz suszarni i spalarni osadów ściekowych.
Sławomir Kowalczyk
Kierownik działu Kalibratory
Introl Sp. z o.o.
Ukończył Wydział Automatyki Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach, SpecjalnośćSystemy Pomiarowe. W firmie Introl pracuje od 1996 roku, obecnie na stanowisku działu Kalibratory.
Od ponad 20 lat zajmuje się doradztwem, szkoleniami z zakresy wzorcowania/kalibracji aparatury
kontrolno-pomiarowej w oparciu o systemy kalibracyjne fińskiej firmy Beamex.
Daniel Krajewski
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Absolwent Technologii Chemicznej na Politechnice Łódzkiej oraz studiów podyplomowych
z Bezpieczeństwa i Higieny Pracy na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Od 15
lat w branży cukrowniczej na różnych stanowiskach począwszy od manipulanta, laboranta
specjalnego poprzez kierownika zmiany i kierownika produkcji. W 2021 roku związał się
z Krajową Grupą Spożywczą, gdzie zajmuje się nadzorem i raportowaniem produkcji cukru
jako Kierownik Działu Techniczno-Produkcyjnego w Departamencie Techniczno-
Produkcyjnym i Inwestycji. Technolog z zawodu i stanowiska ale przede wszystkim
z zamiłowania.
Łukasz Marchewka
Asystent na Wydziale Informatyki i Telekomunikacji Politechnika Morska w Szczecinie
Pracownik WIiT PM oraz doktorant ZUT w Szczecinie
Jego badania koncentrują się na widzeniu maszynowym i łączą zagadnienia z zakresu optyki, mechaniki, automatyki oraz percepcji zmysłowej. Zajmuje się projektowaniem i rozwijaniem systemów wizyjnych, których celem jest osiągnięcie precyzji i spostrzegawczości przewyższającej możliwości ludzkiego oka.
Karol Miądlicki
Adiunkt na Wydziale Mechatroniki i Elektrotechniki Politechnika Morska w Szczecinie
Pracownik WMiR PM w Szczecinie
Prowadzi badania nad interfejsami człowiek-maszyna, łącząc zagadnienia widzenia maszynowego, mechatroniki i automatyki. Specjalizuje się w technologiach autonomicznych oraz systemach LiDAR. Stara się łączyć pracę naukową i badawczą ze współpracą z otoczeniem przemysłowym.
Ewa Mikos Romanowicz
Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu oraz Governmental Affairs
Siemens Sp. z o.o.
Absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Freie Universität w Berlinie. Ukończyła europejskie studia podyplomowe w Szkole Głównej Handlowej oraz program managerski Harvard Business School.
W Siemens Sp. z o.o. odpowiada za budowanie relacji i aktywną współpracę z klientami, sektorem publicznym oraz uczelniami wyższymi – została powołana do Rady Społecznej Politechniki Śląskiej. Aktywnie angażuje się w projekty i inicjatywy promujące transformację cyfrową
w przemyśle oraz działania wspierające rozwój innowacyjnych start-upów. Reprezentuje Siemens w organizacjach branżowych oraz izbach bilateralnych:
- w Polsko-Niemieckiej Izbie Przemysłowo-Handlowej (AHK) przewodniczy Komisji ds. Cyfryzacji
i Przemysłu 4.0,
- aktywnie działa również w Związku Pracodawców Motoryzacji przy Konfederacji Lewiatan.
Jacek Molski
Dyrektor Handlowy
Filtrapol Sp. z o.o.
Absolwent Politechniki Łódzkiej oraz Międzynarodowego Instytutu Zarządzania i Marketingu. Ukończył Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii oraz studia MBA w zakresie zarządzania
i marketingu w gospodarce żywnościowej, realizowane przez Ecole Supérieure des Sciences Économiques et Commerciales i SGGW. Od 25 lat wspiera klientów w optymalizacji procesów filtracyjnych oraz doborze materiałów filtracyjnych. Związany z przemysłem cukrowniczym i innymi branżami, gdzie filtracja jest istotnym procesem jednostkowym.
Marek Mularczyk
Regionalny Kierownik Sprzedaży
Nord Napędy Sp. z o.o.
Absolwent Wydziału Maszyn Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Posiada wieloletnie doświadczenie we wdrażaniu projektów technicznych związanych z systemami napędowymi
w przemyśle cukrowniczym. Od 20 lat związany z firmą NORD w Polsce, obecnie Regionalny Kierownik Sprzedaży odpowiedzialny za Polskę północną i Wielkopolskę.
Bartłomiej Nowak
Notech Services
Szymon Paprocki
Ekspert w zakresie automatyki przemysłowej i transformacji cyfrowej
ENCON
Od 23 lat pracuje w branży
automatyki procesowej. Zdobywał doświadczenie inżynierskie,
a
następnie menedżerskie prowadząc i nadzorując wiele projektów
dla największych światowych firm. Nadzorował wdrażanie
pierwszych w Polsce projektów transformacji cyfrowych
przedsiębiorstw w zakresie wirtualizacji, budowy cyfrowych
bliźniaków (Digital Twin), symulacji, optymalizacji, predykcyjnego
utrzymania ruchu, CMMS, jak również cyfrowych systemów automatyki,
planowania i zarządzania produkcją. Promotor nowoczesnych
technologii i Industry 4.0. Absolwent Politechniki Wrocławskiej,
Uniwersytetu Ekonomicznego oraz studiów managerskich CMI.
Certyfikowany Mentor i Facylitator.
Wioletta Pomaranik
Adiunkt
Politechnika Warszawska, Kolegium Nauk Ekonomicznych i Społecznych
Doktor w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości. Autorka publikacji naukowych dotyczących rozwoju kompetencji zawodowych pracowników, zarządzania talentami oraz zarządzania organizacjami w dobie transformacji cyfrowej. Jako specjaliście procesów księgowych szczególnie bliskie są jej również zagadnienia związane z: analizą zjawisk mikro- i makroekonomicznych, analizą finansową podmiotów gospodarczych i rachunkowością finansową.
Prof. dr hab. Jacek Przybył
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Profesor nauk rolniczych. Jego działalność badawczo-naukowa dotyczy obszaru inżynierii rolniczych procesów produkcji i eksploatacji maszyn rolniczych, w szczególności postępu techniczno-technologiczny w procesie produkcji buraka cukrowego. Opublikował łącznie ponad 600 różnych opracowań naukowych. Jego dorobek wyróżnia także bardzo szeroka działalność
w zakresie popularyzacji wiedzy naukowej wśród rolników i producentów sektora rolno-żywnościowego. Współpracuje z wieloma instytutami naukowymi i uniwersytetami zagranicznymi, jest członkiem Polskiego Towarzystwa Inżynierii Rolniczej, European Society of Agricultural Engineering i International Institute for Beet Research. Jest przedstawicielem naszego kraju
w komisji ekspertów AGRITECHNICA Neuheiten-Aktion Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft e.V. tj. komisji ds. nowości targów Agritechnica w Hanowerze.
Stéphane Sauvage
Maguin SAS
Posiada 15-letnie, bogate doświadczenie w międzynarodowym przemyśle naftowym i gazowym. Stéphane dołączył do grupy MAGUIN w 2022 roku (MORET INDUSTRIES GROUP, Francja) jako Dyrektor Handlowy. Odpowiadając za 2 linie biznesowe (Projekt i Dywersyfikacja), Stéphane kieruje zespołami technicznymi i sprzedażowymi w trzech różnych firmach (2 we Francji i 1 w Polsce) oraz reprezentuje dwie marki: MAGUIN (www.maguin.com) i PROMILL (www.promill.fr). Obsługując różne branże i dziedziny, takie jak cukier, nawozy, przetwarzanie odpadów i spalin, suszenie, pelletowanie, morskie platformy wiertnicze, energetyka jądrowa… Grupa MAGUIN jest kluczowym liderem technologicznym od ponad 180 lat.
Jean Sauvanaud
Maguin SAS
Ukończył Ecole Centrale Paris jako inżynier (1989), a następnie jako doktor (metalurgia wydobywcza). Pracował w Metaleurop Research Centre (optymalizacja procesów termicznych metali nieżelaznych), IRSID (centrum badawcze dla przemysłu żelaznego i stalowego), Manoir Industries (odlewnia stali). Od 2000 roku inżynier procesowy w MAGUIN (GRUPA MORET INDUSTRIES, Francja). Procesy termiczne: piece wapienne i stacje mleka wapiennego, suszarnie (wysłodków, DDGS, drewno), ekstraktory wieżowe, pola elektryczne pulsacyjne, wyparki, piece do spalania, oczyszczanie spalin. Branże: cukrownictwo, cykoria, alkohol, zboża, soda kalcynowana, szkło, spalanie odpadów. Zadania: opisywanie procesów, projektowanie i dobór procesów oraz urządzeń, szkolenie pracowników, uruchamianie, ocena wydajności. W 2025 roku: 4. uruchomienie w polskich cukrowniach.
Katarzyna Śledziewska
dr hab. prof. Uniwerytetu Warszawskiego
Dyrektorka Zarządzająca DELab UW oraz Kierowniczka Katedry Transformacji Technologicznej na Wydziale Nauk Ekonomicznych UW. Członek Zespołu ds. opracowania strategii rozwoju szkolnictwa wyższego przy MNiSW. Specjalizuje się w badaniu wpływu sztucznej inteligencji, automatyzacji oraz nowych technologii na rynek pracy, edukację i rozwój kompetencji przyszłości. Analizuje transformację cyfrową w przedsiębiorstwach i instytucjach publicznych, ze szczególnym uwzględnieniem zarządzania zmianą i budowania kompetencji cyfrowych. Kieruje międzynarodowymi projektami badawczymi, m.in. w ramach programu Horyzont 2020. Posiada bogate doświadczenie w praktycznym wsparciu przedsiębiorstw w adaptacji do nowych technologii oraz wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań cyfrowych, prowadząc warsztaty transformacji cyfrowej w ramach programu European Digital Innovation Hub (EDIH). Certyfikowany Master Practitioner NLP, absolwentka MBA.Współautorka książki „Gospodarka cyfrowa. Jak nowe technologie zmieniają świat”
Michał Szkudlarek
Dyrektor Zarządzający Schüttflix CEE
Schüttflix Polska
Menedżer z 20-letnim stażem w zarządzaniu logistyką i łańcuchami dostaw. Absolwent Uniwersytetu Łódzkiego oraz Programu Zarządzania w Stanford Business School. Wdrażał kompleksowe projekty cyfryzacji i automatyzacji łańcucha dostaw w planowaniu i dystrybucji oraz odpowiadał za zespoły logistyczne w Europie Środkowo-Wschodniej.
Oliver Tzschätzsch
Dyrektor Zarządzający
Escon
Współzałożyciel i dyrektor zarządzający firmy ESCON GmbH, specjalizującej się w przemysłowych technologiach separacji cieczy. Od końca lat 90. aktywnie zaangażowany w rozwój i wdrażanie zaawansowanych rozwiązań chromatograficznych, w tym technologii Simulated Moving Bed (SMB), w różnych gałęziach przemysłu, w tym w sektorze cukrowniczym. Pod jego kierownictwem ESCON dostarczyło ponad 80 systemów opartych na technologii Fractal SMB, w tym największy na świecie system chromatografii SMB o wydajności 750 ton melasy dziennie.
Jan Ulatowski
Właściciel PPH Juliton
PPH Juliton
Absolwent Wydziału Chemicznego Politechniki Poznańskiej, specjalność Inżynieria Chemiczna.
Reprezentuje w Polsce firmy Francuskie, Niemieckie, Włoskie, producentów maszyn i urządzeń do przemysłu cukrowniczego, szklarskiego, cementowego. Od 10 lat promuje w Polsce urządzenia francuskiej firmy ITECA SOCADEI, jednego z liderów w zakresie analizatorów on-line i przyrządów do kontroli procesów w przemyśle cukrowniczym. Obecnie pracuje w Polsce ponad 20 cukroskopów i analizatorów barwy cukru w liniach produkcyjnych.
Dawid Wojcieszak
Adiunkt
Katedra Inżynierii Biosystemów
Wydział Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Doktor w dziedziny nauk rolniczych w dyscyplinie inżynieria rolnicza, reprezentuje dyscyplinę naukową inżynieria mechaniczna. Członek zwyczajny Europejskiego Stowarzyszenia Inżynierów Rolnictwa (EurAngEng), członek zwyczajny Polskiego Towarzystwa Inżynierii Rolniczej. Prowadzi badania i projekty B+R w zakresie technologicznego projektowania i optymalizacji innowacyjnych maszyn i urządzeń rolniczych oraz w obszarze Inżynierii Rolniczej 4.0. Współautor 12 patentów, wzorów przemysłowych oraz zgłoszeń patentowych krajowych i europejskich.
Maciej Wojtczak
Prezes Stowarzyszenia Techników Cukrowników
Profesor Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego
Ekspert NOT z zakresu technologii i analizy żywności, specjalista w zakresie cukrownictwa oraz jakości i bezpieczeństwa żywności. Profesor Uniwersytetu Łódzkiego w Katedrze Chemii Nieorganicznej i Analitycznej oraz organizator i wykładowca licznych szkoleń z zakresu cukrownictwa i analityki żywności. Ekspert i audytor systemów zarządzania w laboratorium analitycznym, organizator badań biegłości z zakresu analityki cukrowniczej. Członek ICUMSA Ltd, odpowiedzialny za prace grupy roboczej Metody Chemiczne, Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA, członek Komitetu Naukowego ESST, prezes Stowarzyszenia Techników Cukrowników, Przewodniczący Sekcji Analizy i Oceny Żywności Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Justyna Wysocka-Golec
Partnerka KPMG w Polsce, liderka obszaru ESG, zmian klimatu i bioróżnorodności
KPMG w Polsce
Menedżerka z wieloletnim doświadczeniem, technicznym wykształceniem i zamiłowaniem do innowacji. W swojej pracy najczęściej skupia się na obszarze ochrony środowiska. Pracowała na różnych stanowiskach w biznesie, w organizacjach pozarządowych, dla rządów (PL, RO, BG, KZ) oraz dla organizacji międzynarodowych (UNIDO). Specjalizuje się w metodykach obliczania emisji GHG, projektowaniu systemów offsetowych i strategiach dekarbonizacji przedsiębiorstw. Od czerwca 2022 rozwija usługi związane z dekarbonizacją.
Monika Żmudzka
Pracownik w Dziale Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności, auditor wiodący w obszarze normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02
Polskie Centrum Akredytacji
Magister technologii żywności SGGW. Ukończone studia podyplomowe z bezpieczeństwa żywności i i jakości w łańcuchu żywnościowym oraz podyplomowe w zakresie metrologii chemicznej na Uniwersytecie Warszawskim. Kariera zawodowa zawsze związana z jakością żywności, od działu jakości sieci handlowej po laboratoria. Od 2016 w Polskim Centrum Akredytacji, audytor wiodący, ocenia laboratoria zgodnie z normą PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.