Ta strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.
9.00
– 11.00
Bufet kawowy, zwiedzanie stoisk
wystawowych
11.00
Otwarcie konferencji.
11.10 -12.00
Wręczenie odznaczeń NOT i STC oraz wystąpienia okolicznościowe.
12.00 – 12.25
Cukier 4.0 — kampania 2023/24 w świetle aktualnych wyzwań dla
branży cukrowniczej
Maciej Wojtczak, Stowarzyszenie Techników
Cukrowników.
12.25 – 12.45
Rozwiązania w zakresie biogazu w sektorze cukrowniczym
Marzena Skąpska, Naczelnik Wydziału Odnawialnych Źródeł Energii w Departamencie Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich MRiRW.
12.45 - 13.25
Panel dyskusyjny nt.
Nowoczesna energetyka w przemyśle cukrowniczym.
Możliwości Finansowania i perspektywy rozwoju
Anna Szóstakiewicz, Fundacja W Klimacie.
13.30
- 14.30
Obiad i zwiedzanie stoisk wystawowych.
14.30 -14.50
System kredytów węglowych w sektorze cukrowniczym.
dr hab. Piotr Gradziuk, prof. Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
14.50 - 15.10
Wodór paliwem przyszłości. Kompendium wiedzy na temat
technologii wodorowych i zastosowań wodoru w Europie i w Polsce.
Ewa
Wiktorowska-Sowa, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
15.10 – 15.30
Węgiel
- Gaz ziemny - Biometan - Wodór - wstęp do długoterminowej
strategii transformacji energetycznej branży cukrowniczej.
Michał Tarka, Dyrektor Generalny i Członek Zarządu oraz Dyrektor Przedstawicielstwa w Brukseli Polskiej Organizacji Biometanu.
15.30 - 15.50
Efektywne
zarządzanie energią w branży cukrowniczej.
Ewa Mikos Romanowicz, Artur
Nowocień, Siemens Sp.
z o.o.
15.50 – 16.10
Poprawa efektywności energetycznej w branży cukrowniczej ze wsparciem systemu Białych Certyfikatów.
Łukasz Zywar, Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A.
16.10
– 16.30
Dekarbonizacja, OZE, ESG w branży cukrowniczej w kontekście kolejnej
perspektywy dofinansowań
Michał Gatkowski, Viverno Sp. z o.o.
16.30 - Dyskusja
19.30 Uroczysta kolacja
14.30 — 15.10
ISO 17025 i ISO 9001 razem czy osobno? Wady i zalety integrowania systemów zarządzania laboratorium i organizacji.
Radosław Keller, Lab ISO Consulting.
15.10 — 15.30
Oznaczanie SO2 w produktach cukrowniczych ciemnych.
Andreas Degenhardt, Pfeifer & Langen
15.30 — 15.50
Nowoczesne metody wykrywania i analizy zanieczyszczeń oraz pomiaru barwy cukru w linii produkcyjnej.
Maciej Ulatowski, PMOTION.
15.50 — 16.10
Nowe oprogramowanie Beetlab 3.0 w analizie surowcowej dla systemu Betalyser.
Mateusz Kawecki, Anton Paar.
16.10 – 16.50
Doświadczenia związane z wdrożeniem do szybkiej analizy laboratoryjnej analizatora NIR w laboratoriach fabrycznych KGS S.A.
Stanisław Kos, FOSS; Daniel Krajewski, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.; Aneta Antczak, Politechnika Łódzka.
19.30 Uroczysta kolacja
14.30
–
15.00
Teoria
krystalizacji
Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka.
15.00 – 16.00
Sposoby
optymalizacji produktowni poprzez udoskonalenie rozkładu
granulometrycznego cukrzycy.
Adam Kozioł, AP System Sp. z o.o.; Daniel Krajewski, Krajowa Grupa
Spożywcza S.A.
16.00 – 16.30
Wykorzystanie technologii obliczeniowej do uzyskania zawartości
suchej substancji cukrzyc B i C.
Kornel Hulak, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
16.30 – 17.00
Proces
ciągłego
gotowania –
sposoby
udoskonaleń
płynności
procesu.
Kornel Hulak, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
19.30 - Uroczysta kolacja
9.00 -10.00
Bufet kawowy, zwiedzanie stoisk wystawowych
10.00 – 10.20
Zastosowanie rolnictwa precyzyjnego w uprawie buraka cukrowego w firmie Kombinat Rolny Kietrz.
Rafał Kleniewski, Kombinat Rolny Kietrz.
10.20
– 10.40
Transformacja Cyfrowa Przedsiębiorstw - Kompleksowa
oferta doradztwa biznesowego i technologicznego oraz wdrożenia
systemów cyfrowych optymalizujących działalność operacyjną.
Szymon Paprocki, Encon Sp.
z o.o.
10.40 - 11.00 Bufet kawowy, zwiedzanie stoisk wystawowych
11.00 – 11.20
Rewolucja cyfrowa w systemach napędowych.
Monitorowanie stanu technicznego maszyn i zużycia energii.
Marek Mularczyk, Nord Napędy Sp. z o.o.
11.20 – 11.40
Zastosowanie AMR (autonomous mobile robots:
autonomiczne roboty mobilne) w procesie paletyzacji.
Zbigniew Kominek, WIKPOL.
11.40 – 12.00
Ponowne wykorzystanie kondensatu za pomocą pomiaru TOC
jako element zielonej transformacji.
Michael Bastkowski, HACH
LANGE Sp. z o.o.
12.00 – 12.20
Cukroskop Crystobserver jako narzędzie monitoringu i kontroli procesu krystalizacji cukru pod kątem optymalizacji zużycia energii.
Claire Rua, ITECA, Francja.
12.20 – 12.40
Numeryczny model do sterowania procesem krystalizacji ciągłej z
uwzględnieniem algorytmu sztucznej inteligencji.
Kornel Hulak,
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
12.40 Dyskusja i
zakończenie
konferencji
13.30 Obiad
9.00 — 10.00
Bufet kawowy, zwiedzanie stoisk wystawowych
10.00 – 10.20
Informacja na temat najnowszych przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz inne aktualności legislacyjne.
Aleksandra Hawrylak-Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.
10.20 — 10.40
Czy uda się zakończyć greenwashing?
Aleksandra Hawrylak-Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.
10.40 – 11.00 Bufet kawowy, zwiedzanie stoisk wystawowych
11.00 – 11.30
Narzędzia doskonalenia systemu zarządzania.
Monika Żmudzka, Polskie Centrum Akredytacji.
11.30 – 11.50
Wilgotność cukru białego - aspekty teoretyczne i praktyczne.
Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.
11.50 – 12.10
Wieloparametrowa analityka procesowa w branży cukrowniczej- klucz do jakości i efektywności procesów produkcyjnych.
Piotr Kwiatkowski, Metrohm Polska Sp. z o.o.
12.10 – 12.30
Krzemionka w soku cukrowym.
Michael Bastkowski, HACH LANGE Sp. z o.o.
12.30 – 12.50
Doświadczenia dotyczące badań biegłości buraka cukrowego organizowane przez PK ICUMSA.
Maciej Wojtczak, Aneta Antczak Chrobot, Polski Komitet ICUMSA.
12.50 – 13.15
BHP w laboratoriach fabrycznych - panel dyskusyjny.
Agata Baryga, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
13.15 – 13.30 Dyskusja i zakończenie konferencji
13.30 Obiad
09.00 - 10.00
Bufet kawowy, zwiedzanie stoisk wystawowych
10.00 – 10.30
Analiza bieżących i historycznych pomiarów wielkości kryształów cukru wykonanych cukroskopem CRYSTOBSERVER® firmy ITECA. Jan Ulatowski, PPH Juliton.
10.30 – 11.00
System
nadzoru procesu krystalizacji cukru oparty na analizie przesycenia
prowadzący
do oszczędności
energii i wody.
Josef
Jurecek/Chromservis s.r.o.; Jakab Rozsa/Zutora kft (tłumaczy
Robert Jakubowski).
11.00
–
11.30
Monitorowanie procesu krystalizacji na krystalizatorze chłodzącym
Neltec.
Bartłomiej Nowak, Notech Services.
11.30
–
12.00
Instalacja
i prowadzenie pomiarów
gęstości
w gotowaniu ciągłym.
Bartłomiej
Nowak, Notech Services.
12.00
- 12.15
Inspekcje
techniczne wirówek.
Daniel Krajewski, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
12.15
–
12.45
Nowoczesne
falownikowe napędy regeneratywne wirówek cukrowniczych.
Robert
Kowalski, Wrzosel.
12.45 - 13.30
Podsumowanie warsztatów i zakończenie konferencji.
13.30 - Obiad